Skip to content Skip to footer

Νέες Θεραπείες για τους πολύποδες της μύτης

Πολύποδες της μύτηςΤι είναι οι ρινικοί πολύποδες

Ο σύγχρονος τρόπος χειρουργικής σχεδόν όλων των παθολογικών καταστάσεων και παθήσεων του εσωτερικού της μύτης και των κόλπων είναι η ενδοσκοπική χειρουργική. Ένα λεπτό τηλεσκόπιο διαμέτρου τεσσάρων χιλιοστών, συνδέεται με κάμερα υψηλής ευκρίνειας και επιτρέπει στον χειρουργό να έχει πρόσβαση σε στενές και δύσκολες περιοχές της ρινικής κοιλότητας. Η μέθοδος ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και έκτοτε έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά, επιτρέποντας σήμερα τη χειρουργική πρόσβαση όχι μόνο στα βαθύτερα σημεία της μύτης, αλλά και στις γύρω περιοχές, όπως το μάτι και τον εγκέφαλο.  

Πώς αντιμετωπίζονται

Οι πολύποδες θεραπεύονται καταρχήν με τοπικά σπρέι κορτιζόνης. Όταν αυτά δεν δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο γιατρός συνήθως προχωρεί σε ενδοσκοπική  εγχείρηση, με στόχο:

  • Την αφαίρεση όλων των πολυπόδων από τη μύτη και τους κόλπους.
  • Την ευρεία διάνοιξη των στομίων των κόλπων του προσώπου, ώστε να τους κάνει προσβάσιμους στην τοπική θεραπεία, που συνήθως γίνεται με πλύση με διαλύματα κορτιζόνης.

Με το συνδυασμό κατάλληλης χειρουργικής επέμβασης και τοπικής θεραπείας, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών ελέγχεται ικανοποιητικά, με την προϋπόθεση της τακτικής παρακολούθησης και πιθανόν επαναλαμβανόμενης θεραπείας, όποτε αυτό είναι απαραίτητο.                 

Οι «δύσκολοι» ασθενείς

Αν και με τον τρόπο αυτό ελέγχεται περίπου το 85% των ασθενών, υπάρχουν κάποιοι, στους οποίους οι πολύποδες έχουν την τάση να ξαναβγαίνουν, παρά τις θεραπευτικές προσπάθειες, και συχνά συνοδεύονται με άσθμα. Η επανεμφάνιση των πολυπόδων μετά τη θεραπεία ξέρουμε σήμερα ότι δεν είναι πραγματική υποτροπή, αλλά απόδειξη της αδυναμίας μας να ελέγξουμε αποτελεσματικά τη νόσο. Η χρήση της κορτιζόνης από το στόμα, συνήθως σε θεραπευτικά σχήματα 20-30 ημερών, έχει καλό αλλά προσωρινό αποτέλεσμα, και δεν επιτρέπεται να επαναλαμβάνεται περισσότερο από 1 ή 2 φορές το χρόνο, λόγω των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών από την τακτική χρήση του φαρμάκου.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα

Γι’ αυτούς τους ασθενείς, υπάρχει πλέον εναλλακτική λύση. Ειδικοί βιολογικοί παράγοντες ή μονοκλωνικά αντισώματα, επιδρούν σε μοριακό επίπεδο σε διάφορες φάσεις του κύκλου της φλεγμονής, και ελέγχουν τη νόσο.

Η Ρινολογική Ομάδα Αθηνών, πρώτη στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2021 τη χρήση αυτών των φαρμάκων, και ήδη έχει περισσότερους από 22 ασθενείς υπό θεραπεία. Όλοι αυτοί οι ασθενείς έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε πολλαπλά χειρουργεία και έχουν πάρει κατά καιρούς σχήματα κορτιζόνης χωρίς αποτέλεσμα. Σύντομα μετά την έναρξη της νέας θεραπείας, έχουν απαλλαγεί από τα συμπτώματά τους, ενώ έχει βελτιωθεί και το άσθμα τους, όπου υπάρχει.

Αν πάσχετε από σοβαρή ρινική πολυποδίαση, ίσως αυτή η θεραπεία να είναι κατάλληλη για σας.
Η σελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Mάθετε περισσότερα: Πολιτική Απορρήτου & Cookies