Μπουκωμένη Μύτη

Τι Είναι Το Μπούκωμα
Το μπούκωμα μύτης είναι η αίσθηση ότι δεν μπορεί να περάσει αέρας μέσα από τη μύτη. Δεν είναι το ίδιο με την αυξημένη έκκριση (καταρροή), κατά την οποία αν φυσήξουμε τη μύτη μας και αφαιρέσουμε τη βλέννα, η αναπνοή ελευθερώνεται.
Γιατί Μπουκώνει Η Μύτη Μας;
Το μπούκωμα μπορεί να οφείλεται σε ανατομικό (κατασκευαστικό) ή λειτουργικό πρόβλημα (όπως στις διάφορες φλεγμονές της μύτης). Σε πολλές περιπτώσεις χρόνιου μπουκώματος, συνυπάρχουν και τα δύο. Το πιο συνηθισμένο ανατομικό πρόβλημα που επηρεάζει τη ρινική αναπνοή είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Η υπερτροφία των ρινικών κογχών είναι αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονής και μπορεί να επηρεάζει επίσης τη ρινική αναπνοή.
Περισσότερα για τις ρινικές κόγχες και τη θεραπεία της υπερτροφίας τους εδώ.
Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος
Το διάφραγμα είναι ένα εσωτερικό χώρισμα στη μύτη, που διαχωρίζει το αριστερό από το δεξιό ρουθούνι. Αποτελείται από χόνδρο και κόκκαλο και καλύπτεται με λειτουργικό κάλυμμα, που λέγεται βλεννογόνος. Η απόκλιση του διαφράγματος, προς τη μία ή και τις δύο πλευρές, λέγεται σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Όταν αυτή είναι σημαντική, παρεμποδίζεται η ροή του αέρα μέσα στη μύτη. Μερικές φορές, η απόκλιση αυτή παρασύρει και το εξωτερικό μέρος της μύτης και, έτσι, η μύτη φαίνεται και εξωτερικά λοξή.
Έντονη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να είναι ορατή και εξωτερικά. Εδώ, το πρόσθιο άκρο του χόνδρου του διαφράγματος (βέλος) αποφράσσει το αριστερό ρουθούνι.

Όταν μία σημαντική σκολίωση του διαφράγματος συνοδεύεται από φλεγμονή του εσωτερικού καλύμματος της μύτης (χρόνια ρινίτιδα), προκύπτει ενοχλητικό μπούκωμα και ο ασθενής ζητά ιατρική βοήθεια. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται και η χειρουργική διόρθωση του λοξού διαφράγματος αλλά και η φαρμακευτική θεραπεία της ρινίτιδας, για να έχουμε ένα μακροπρόθεσμα καλό αποτέλεσμα.
Η Εγχείρηση Του Διαφράγματος Πονάει;
Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες εγχειρήσεις της μύτης έχουν κακό όνομα, ότι είναι επώδυνες. Όμως το κακό τους όνομα οφείλεται όχι στην ίδια την επέμβαση, αλλά στις γάζες, που παραδοσιακά βάζουν οι γιατροί στη μύτη μετά την επέμβαση (πωματισμός). Οι γάζες μπαίνουν στο τέλος της εγχείρησης, για να πιέσουν τα καλύμματα του διαφράγματος μεταξύ τους και πάνω στα υπολείμματα χόνδρου και οστού. Ο πωματισμός κλείνει τελείως την αναπνοή και ενοχλεί την ευαίσθητη μύτη, ενώ είναι εξαιρετικά ενοχλητική και η αφαίρεσή του, η οποία γίνεται μετά από μία έως τρεις μέρες.
Στο Ρινολογικό Κέντρο Αθηνών Δεν Βάζουμε Γάζες Μετά Tην Εγχείρηση
Τα φύλλα του καλύμματος του διαφράγματος συγκρατούνται μεταξύ τους με ένα απορροφήσιμο ράμμα, το οποίο στηρίζει στην επιθυμητή θέση βλεννογόνο και σκελετό του διαφράγματος, και με αυτό τον τρόπο δεν απαιτούνται γάζες. Το ράμμα είναι ταχείας απορρόφησης και σε 7-10 μέρες έχει διαλυθεί ή απορροφηθεί, δεν προκαλεί αντίδραση ξένου σώματος και δεν χρειάζεται να κοπεί από τον γιατρό. Έτσι, ο ασθενής αναπνέει από τη μύτη αμέσως μόλις συνέλθει από την αναισθησία και δεν αισθάνεται πόνο.
Την εγχείρηση ακολουθεί πάντα η θεραπεία της Χρόνιας Ρινίτιδας. Για τη Χρόνια Ρινίτιδα, περισσότερα διαβάστε εδώ.
Ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Δρ. Τιμολέων Τερζής και η Ρινολογική Ομάδα Αθηνών βρίσκονται στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσουν σχετικά με ό,τι είναι χρήσιμο να γνωρίζετε σχετικά με την μπουκωμένη μύτη, τα αίτια και την αντιμετώπισή της. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού στο Ιατρείο μας στο Μαρούσι ή μέσω διαδικτύου.
Κατεβάστε εδώ το έντυπο με οδηγίες για την μπουκωμένη μύτη
Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν σκοπό τη γενική ενημέρωση και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την εκτίμηση μετά από εξέταση από ειδικό ιατρό. Ο συντάκτης δεν μπορεί να αναγνωρίσει καμία ευθύνη για βλάβη που τυχόν προκύψει από κακή χρήση των πληροφοριών αυτών.