Skip to content Skip to footer

Ωτοσκλήρυνση

Το εσωτερικό αυτί του εμβρύου είναι χόνδρινο. Ειδικές εστίες που παράγουν κόκκαλο το σκληραίνουν προοδευτικά, μέχρι να πάρει την τελική οστέινη μορφή του, και μετά σταματούν να λειτουργούν. Μερικές φορές όμως, οι εστίες αυτές εξακολουθούν να είναι ενεργές μετά τη γέννηση και παράγουν χωρίς λόγο συνεχώς νέο κόκκαλο, το οποίο συσσωρεύεται και παρεμποδίζει την κίνηση των μικρών οσταρίων του αυτιού. Η πάθηση αυτή λέγεται ωτοσκλήρυνση και είναι ιδιαίτερα συχνή στις μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα. Είναι κληρονομική και συχνότερη στις γυναίκες. Το κύριο σύμπτωμά της είναι η βαρηκοΐα, η οποία χαρακτηριστικά επιδεινώνεται σε περιόδους έντονης ορμονικής λειτουργίας, όπως η εφηβεία, η κύηση και η εμμηνόπαυση.

Θεραπευτικά έχουν δοκιμαστεί φαρμακευτικοί συνδυασμοί φθορίου, ασβεστίου και βιταμίνης D, χωρίς όμως σαφή αποτελέσματα. Έτσι, η κύρια θεραπεία της Ωτοκλήρυνσης είναι χειρουργική.

Στην αναβολοτομή, αφαιρείται η υπερκατασκευή του αναβολέα, διανοίγεται μία μικροσκοπική τρύπα στη βάση του, και τοποθετείται ένα πιστόνι από βιοσυμβατά υλικά, το οποίο μεταδίδει τη δόνηση των άλλων οσταρίων απ’ ευθείας στο εσωτερικό αυτί, παρακάμπτοντας τον αγκυλωμένο αναβολέα.

Αναβολοτομή

Το οστάριο που επηρεάζεται από την ωτοσκλήρυνση είναι το τρίτο στην αλυσίδα, ο αναβολέας. Κατά την επέμβαση, αφαιρείται ένα τμήμα του και ανοίγεται μία μικρή τρύπα στη βάση του. Εκεί προσαρμόζεται ένα μικροσκοπικό πιστόνι από πλατίνα και τιτάνιο, το οποίο στερεώνεται στο προηγούμενο οστάριο της αλυσίδας (άκμονας). Έτσι ο ήχος μεταδίδεται στο εσωτερικό αυτί από το πιστόνι, παρακάμπτοντας τον αγκυλωμένο αναβολέα.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα. Μετεγχειρητικά δεν υπάρχει πόνος, μπορεί όμως να υπάρχει ένας ήπιος ίλιγγος στις απότομες κινήσεις, ο οποίος διαρκεί λίγες ημέρες και ελέγχεται εύκολα με φάρμακα. Ο ασθενής φεύγει από το Νοσοκομείο την επόμενη ημέρα. Η ακοή του βελτιώνεται εντυπωσιακά μετά την επούλωση και συνεχίζει να βελτιώνεται τους επόμενους μήνες. Το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης υπερβαίνει το 95%.

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν σκοπό τη γενική ενημέρωση και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την εκτίμηση μετά από εξέταση από ειδικό ιατρό. Ο συντάκτης δεν μπορεί να αναγνωρίσει καμία ευθύνη για βλάβη που τυχόν προκύψει από κακή χρήση των πληροφοριών αυτών.

Η σελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Mάθετε περισσότερα: Πολιτική Απορρήτου & Cookies