Χειρουργική των ρινικών κογχών
Οι ρινικές κόγχες είναι προσεκβολές του πλάγιου ρινικού τοιχώματος, που αποτελούνται από κόκκαλο και καλύπτονται με ρινικό βλεννογόνο, δηλαδή με το ίδιο κάλυμμα με το διάφραγμα της μύτης και όλο το εσωτερικό της ρινικής θαλάμης. Η χρόνια φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου, που λέγεται χρόνια ρινίτιδα, συχνά προκαλεί υπερτροφία της κόγχης, σε βαθμό που παρεμποδίζει τη ρινική αναπνοή.
Όταν υπάρχει σημαντική υπερτροφία των ρινικών κογχών, συνιστάται χειρουργική μείωση του όγκου τους. Αυτή μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως με ραδιοσυχνότητες, laser, μικροτόμο και, τέλος, με υποβλεννογόνια κογχοπλαστική. Η κλινική εξέταση, το ιστορικό και η εμπειρία του γιατρού υποδεικνύουν ποια μέθοδος είναι η καταλληλότερη για κάθε περίπτωση.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι, ανεξάρτητα από τη μέθοδο μείωσης του όγκου των κογχών που χρησιμοποιείται, είναι τελείως απαραίτητο παράλληλα να γίνει η σωστή διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία της χρόνιας ρινίτιδας, που είναι και η αιτία της υπερτροφίας. Μόνο με αυτή τη συνδυασμένη θεραπεία (χειρουργική και φαρμακευτική) μπορούμε να ελπίζουμε σε μία επαρκή και μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος της ρινικής απόφραξης.
Κογχοτομή Με Laser
Το Laser αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές μεθόδους μείωσης των ρινικών κογχών που έχουμε στη διάθεσή μας και έχει χρησιμοποιηθεί από την ομάδα μας επί πολλά χρόνια. Έχουμε χρησιμοποιήσει διάφορα είδη Laser, όπως του διοξειδίου του άνθρακα, ND-YAG, KTP, Diode, Blue Laser, κλπ.
Το Laser ασκεί θερμική επίδραση (καυτηρίαση). Το ελεγχόμενο έγκαυμα που προκύπτει και η ουλοποίηση που ακολουθεί, συρρικνώνουν την κόγχη. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα μας έχει μεγάλη εμπειρία στη χρήση του, δεν το χρησιμοποιούμε πλέον, διότι θεωρούμε ότι η θερμική βλάβη που προκαλεί, είτε σε επιφανειακή είτε σε υποβλεννογόνια εφαρμογή, είναι μεγαλύτερη από τις άλλες μεθόδους και δεν συμβαδίζει με τη σύγχρονη ιδέα της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής, διότι προκαλεί ουλώδη καταστροφή ενός μέρους του λειτουργικού βλεννογόνου. Επιπλέον, ο ασθενής έχει μετεγχειρητικές κρούστες στη μύτη του, που επιμένουν για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση.

To Laser διοξειδίου του άνθρακα χρησιμοποιήθηκε επί αρκετά χρόνια για τη μείωση των ρινικών κογχών. Εδώ απεικονίζεται η συσκευή και η χειρολαβή της κογχοτομής.
Κογχοτομή Με Ραδιοσυχνότητες
Η κογχοτομή με ραδιοσυχνότητες αποτελεί μια εξαιρετικά ασφαλή μέθοδο χαμηλού κόστους για τη μείωση των ρινικών κογχών. Η τεχνική ευκολία της εφαρμογής της μεθόδου αυτής ακόμα και σε περιβάλλον ιατρείου με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και η δυνατότητα να επαναληφθεί, αν κριθεί απαραίτητο, είναι μερικά από τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματά της. Οι ραδιοσυχνότητες λειτουργούν με μικροκύματα, ανάλογα με αυτά στους φούρνους μικροκυμάτων. Ο μηχανισμός είναι παρόμοιος με εκείνον του λέιζερ, καθώς ένα ειδικό ηλεκτρόδιο θα εισαχθεί στη μάζα της κόγχης που παρουσιάζει υπερτροφία και θα ασκήσει ελεγχόμενο θερμικό έγκαυμα, που θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της κόγχης.

Κογχοτομή με ραδιοσυχνότητες: Το διπολικό ηλεκτρόδιο βρίσκεται μέσα στη μάζα της κόγχης και η θερμική επίδραση των ραδιοκυμάτων είναι ορατή ως λεύκανση κάτω από τον βλεννογόνο (βέλη).
Κογχοπλαστική Με Μικροτόμο (Shaver)
Στην κογχοπλαστική με μικροεκτομή χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή μικροεκτομής (shaver) προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των ρινικών κογχών. Με μία μικροσκοπική τομή 2 χιλιοστών, εισάγεται το ειδικό εργαλείο κάτω από τον βλεννογόνο της κόγχης και αφαιρείται η περίσσεια μαλακού ιστού. Έτσι, μειώνεται ο όγκος της κόγχης, χωρίς να καταστρέφεται το κάλυμμά της, δηλαδή ο βλεννογόνος, που είναι πολύ σημαντικός για τις λειτουργίες της μύτης (φιλτράρισμα και κλιματισμός του εισπνεόμενου αέρα). Η επέμβαση της κογχοπλαστικής με μικροεκτομή πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, και γι’ αυτό συχνά συνδυάζεται με άλλες επεμβάσεις, όπως διόρθωση του ρινικού διαφράγματος. Μετεγχειρητικά δεν χρησιμοποιείται πωματισμός. Στις δικές μας σειρές ασθενών, η τεχνική αυτή έχει το καλύτερο αποτέλεσμα και το χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών από όλες τις μεθόδους μείωσης των κογχών.

Κογχοπλαστική με μικροεκτομή: Το ειδικό εργαλείο, μέσα από μία τομή 2 χιλιοστών, αφαιρεί την περίσσεια ιστού κάτω από το βλεννογόνο της κόγχης, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τη λειτουργικότητά της.

Κογχοπλαστική με μικροεκτομή: Μία εβδομάδα μετά την επέμβαση, το μόνο που φαίνεται στην κόγχη είναι το ίχνος από τη μικροσκοπική τομή (βέλος). Δεν υπάρχουν κρούστες και η κόγχη έχει ήδη σταθεροποιηθεί στον επιθυμητό όγκο.
Υποβλεννογόνια Κογχοπλαστική
Όταν το κόκκαλο της κόγχης είναι πολύ μεγάλο και χρειάζεται μείωση, οι προηγούμενες μέθοδοι δεν μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται υποβλεννογόνια αφαίρεση οστού, μαζί με την περίσσεια του βλεννογόνου. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και έχει άμεσο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Δεν χρησιμοποιείται πωματισμός.

Όταν απαιτείται αφαίρεση οστού από την κόγχη, γίνεται μείωση του όγκου της με υποβλεννογόνια Κογχοπλαστική. Α: Πριν την επέμβαση Β: Στο τέλος της επέμβασης είναι εμφανής η μείωση της μάζας της κόγχης. Το λεπτό αιμοστατικό απορροφήσιμο υλικό στηρίζει τα χείλη του τραύματος. Δεν χρησιμοποιείται πωματισμός.
Ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Δρ. Τιμολέων Τερζής και η Ρινολογική Ομάδα Αθηνών βρίσκονται στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσουν πλήρως αναφορικά με την Χειρουργική των ρινικών κογχών. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού στο Ιατρείο μας στο Μαρούσι ή μέσω διαδικτύου.