Skip to content Skip to footer

Ρινοπλαστική

Η μύτη είναι το κεντρικό στοιχείο του προσώπου. Κάθε δυσμορφία της, όπως σκολίωση, ήβος (καμπούρα), μεγάλο μέγεθος, μεγάλη κυρτότητα, προκαλούν σημαντική αισθητική ενόχληση και χρειάζονται διόρθωση. Συχνά οι εξωτερικές δυσμορφίες συνοδεύονται από λειτουργικά προβλήματα, όπως σκολίωση του διαφράγματος και υπερτροφία των ρινικών κογχών.


Η Ρινοπλαστική έχει σαν σκοπό τη διόρθωση των αισθητικών προβλημάτων της μύτης, με παράλληλη όμως επίλυση και των λειτουργικών προβλημάτων της, γι’ αυτό συχνά λέγεται Λειτουργική Ρινοπλαστική. Η χειρουργική διόρθωση των εξωτερικών και εσωτερικών ανωμαλιών της μύτης, εφόσον γίνει μετά από προσεκτικό σχεδιασμό, έχει άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
 

Κατασκευή της μύτης

Ρινοπλαστική

Στην εξωτερική κατασκευή της μύτης συμμετέχουν τα δύο ρινικά οστά, που είναι ενωμένα στη μέση και αποτελούν το σκληρό μέρος της μύτης που μπορούμε να ψηλαφήσουμε ανάμεσα στα μάτια μας, και οι άνω και κάτω πλάγιοι χόνδροι, που σχηματίζουν το κατώτερο, μαλακό μέρος της μύτης. Αυτή η εξωτερική πυραμίδα στηρίζεται εσωτερικά σε ένα λεπτό αλλά συμπαγή τοίχο, το ρινικό διάφραγμα.

Οι δυσμορφίες της μύτης οφείλονται είτε σε κάκωση είτε σε ελαττωματική ανάπτυξη αυτών των ανατομικών στοιχείων. Υπερτροφία της ράχης των ρινικών οστών και των άνω πλάγιων χόνδρων προκαλεί τη γνωστή “καμπούρα” της μύτης. Κάταγμα των οστών ή/και του διαφράγματος μπορεί να προκαλέσει απόκλιση της μύτης προς τη μία πλευρά. Υπερτροφία των κάτω πλάγιων χόνδρων εκδηλώνεται σαν παχιά κορυφή. Κακή στήριξη του εξωτερικού λόγω ανωμαλίας του ρινικού διαφράγματος προκαλεί πτώση της κορυφής.

Σχεδιασμός της επέμβασης

Η μύτη συμπληρώνει το πρόσωπο, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην αισθητική του εμφάνιση. Η ιδανική ρινοπλαστική είναι εκείνη που επιλύει όλα τα προβλήματα της μύτης, δίνοντας ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα που δεν προκαλεί. Για το σχεδιασμό της λαμβάνονται υπόψη το φύλο, το σχήμα και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, η ποιότητα του δέρματος, αλλά και η συνολική εξωτερική εμφάνιση: Μία «γαλλική» μύτη δεν ταιριάζει σε μία ψηλή γυναίκα, όπως και σε έναν άνδρα με αδρά χαρακτηριστικά. Στον άνδρα, η επέμβαση έχει πιο “αυστηρό” χαρακτήρα. Σκοπός της είναι η ακριβής διόρθωση της υπάρχουσας δυσμορφίας, χωρίς υπερβολές.

Ανάλογα με το φύλο σας, το σχήμα του προσώπου και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, ο χειρουργός θα προτείνει εκείνη τη διόρθωση που σας ταιριάζει περισσότερο. Είναι εντυπωσιακό πόσο ομορφαίνει το πρόσωπο με τη διόρθωση μιας, έστω και ελάχιστης, δυσμορφίας της μύτης.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός της επέμβασης προκύπτει από τη συζήτηση ανάμεσα στο γιατρό και τον ασθενή. Εμείς πρέπει να καταλάβουμε τι ακριβώς σας ενοχλεί στη μύτη σας και εσείς πρέπει να κατανοήσετε τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό.

Η εγχείρηση

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου μία ώρα ή περισσότερο, αν περιλαμβάνει και διόρθωση του διαφράγματος ή/και μείωση του όγκου των ρινικών κογχών. Οι τομές γίνονται στο εσωτερικό της μύτης και επομένως δεν αφήνουν εξωτερικές ουλές. Για τη συρραφή χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα, τα οποία δεν χρειάζεται να κοπούν μετεγχειρητικά. Στο εσωτερικό της μύτης τοποθετείται μία μικρή γάζα και η εγχείρηση ολοκληρώνεται με την εξωτερική στήριξη της μύτης με ένα μικρό γύψινο νάρθηκα. Την επόμενη μέρα αφαιρείται η εσωτερική γάζα και ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του. Ο γύψινος νάρθηκας αφαιρείται σε δέκα μέρες.

Μετά την επέμβαση

Μετά την εγχείρηση δεν υπάρχει πόνος, αλλά η μύτη μπορεί να είναι ελαφρά μπουκωμένη για μερικές μέρες. Συνήθως τα βλέφαρα είναι ελαφρά πρησμένα και μελανά για 2-4 ημέρες. Πάνω στη μύτη τοποθετείται γύψινος νάρθηκας, ο οποίος αφαιρείται σε 10 μέρες. Μετά την αφαίρεσή του, το αποτέλεσμα είναι σαφώς ορατό. Ένα ελαφρό πρήξιμο, που υπάρχει συχνά κάτω από το δέρμα, υποχωρεί σταδιακά σε μερικούς μήνες και σπάνια είναι ιδιαίτερα αντιληπτό. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται μετά από τουλάχιστο ένα χρόνο. Τότε αν κάτι δεν μας αρέσει, μπορεί να διορθωθεί με μια μικρή διορθωτική επέμβαση.

Για να αποφύγουμε ταλαιπωρία του ασθενούς συνήθως συνιστούμε αναρρωτική άδεια δεκαπέντε ημερών. Η ελάχιστη άδεια που θα πρέπει να πάρετε από τη δουλειά σας είναι το χρονικό διάστημα των δέκα ημερών, κατά το οποίο θα φοράτε το γύψινο νάρθηκα. Για αποφυγή πιθανής αιμορραγίας, δεν επιτρέπεται η φυσική καταπόνηση (γυμναστική, βάρη) για 3 εβδομάδες.

Μετά την επέμβαση και για διάστημα περίπου ενός έτους, υπάρχει ευαισθησία στο δέρμα της μύτης. Γι’ αυτό συνιστούμε την καθημερινή περιποίηση του δέρματος με υγρό σαπούνι και μία καλή ενυδατική κρέμα, τη χρήση αντιηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας (sunscreen) όταν εκτίθεστε στον ήλιο και τη μη χρήση γυαλιών (οράσεως ή ηλίου) για 2 μήνες.

pdf Κατεβάστε το έντυπο οδηγιών μετά τη ρινοπλαστική

Επιλογή του χειρουργού

Η ρινοπλαστική αποτελεί κοινό αντικείμενο δύο χειρουργικών ειδικοτήτων: Της Ωτορινολαρυγγολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής. Ο γιατρός που θα σας χειρουργήσει θα πρέπει να έχει άδεια ασκήσεως μιας από τις δύο αυτές ειδικότητες. Συζητήστε μαζί του, ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες περιπτώσεις που έχει χειρουργήσει ο ίδιος, εξηγήστε του τι σας ενοχλεί στη μύτη σας και ζητήστε τη γνώμη του για το τι ακριβώς νομίζει ότι πρέπει και μπορεί να γίνει στη δική σας περίπτωση. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η συνεργασία σας πριν την εγχείρηση είναι καθοριστικά στοιχεία και για το αποτέλεσμα αλλά κυρίως για τη δική σας ικανοποίηση από αυτό.

Μύθοι και πραγματικότητα για τη Ρινοπλαστική

Η εγχείρηση πονάει:

Ίσως να ακούγεται περίεργο, αλλά δεν υπάρχει καθόλου μετεγχειρητικός πόνος, εκτός βέβαια αν χτυπήσετε τη μύτη σας!

Το πρήξιμο στα μάτια διαρκεί πολύ:

Το πρώτο 24ωρο δικαιολογείται ένα πρήξιμο γύρω από τα μάτια, το οποίο όμως αρχίζει να υποχωρεί από τη δεύτερη μέρα. Μέχρι να αφαιρεθεί ο γύψος (σε δέκα μέρες) έχει εξαφανισθεί σχεδόν τελείως.

Μπορώ να διαλέξω τη μύτη που θέλω:

Το αποτέλεσμα εξαρτάται από την κατασκευή της κάθε μύτης και προτείνεται από το χειρουργό πάντα σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Οι επιμέρους λεπτομέρειες θα συζητηθούν και θα σχεδιασθούν, με τη βασική παραδοχή ότι θαύματα δεν μπορούν να γίνουν!

Η σελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Mάθετε περισσότερα: Πολιτική Απορρήτου & Cookies