Κρεατάκια - Αδενοειδείς Εκβλαστήσεις
Τι Είναι Τα Κρεατάκια ή Αδενοειδείς Εκβλαστήσεις;
Τα κρεατάκια ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως και οι αμυγδαλές. Βρίσκονται στο ανώτερο τμήμα του φάρυγγα, ακριβώς πίσω από τη μύτη, πολύ κοντά με τα στόμια των μικρών σωλήνων που αερίζουν τα αυτιά, δηλαδή τις ευσταχιανές σάλπιγγες (εικόνα). Ο ρόλος τους θεωρείται σημαντικός κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, ενώ μετά την ηλικία των 12 ετών συνήθως ατροφούν.

Συμπτώματα Φλεγμονής Των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων
Η χρόνια φλεγμονή στα κρεατάκια είναι ένα συχνό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας. Το παιδί έχει βουλωμένη μύτη, ροχαλητό και συχνές ωτίτιδες. Συχνά, προκαλείται εκκριτική ωτίτιδα δηλαδή συγκέντρωση υγρού πίσω από το τύμπανο, χωρίς πόνο. Η εκκριτική ωτίτιδα θεωρείται πιο επικίνδυνη από τη γνωστή οξεία ωτίτιδα, επειδή προκαλεί μείωση ακοής χωρίς έντονα συμπτώματα και, έτσι, μπορεί να μείνει αδιάγνωστη για μεγάλο διάστημα, με σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του λόγου του παιδιού, στην εκπαίδευσή του ή ακόμα και στην ψυχική του κατάσταση.
Πώς Γίνεται Η Διάγνωση;
Το ιστορικό πολλές φορές οδηγεί στη διάγνωση, πριν και από την εξέταση. Συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, ρινική απόφραξη, πολλές ρινικές εκκρίσεις είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα. Το παιδί ροχαλίζει στον ύπνο του, δεν μπορεί να αναπνεύσει από τη μύτη και αναπνέει με αγωνία από το στόμα (στοματική αναπνοή). Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και η ανάπτυξη των οστών του προσώπου (θολωτή υπερώα, αδενοειδές προσωπείο). Η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων μπορεί να διαγνωστεί από τον ωτορινολαρυγγολόγο με την κλινική εξέταση και συγκεκριμένα με την ενδοσκόπηση μέσα από τη μύτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το παιδί δεν συνεργάζεται, ο γιατρός θα ζητήσει μια ειδική ακτινογραφία. Η εξέταση των αυτιών με το μικροσκόπιο ολοκληρώνει την κλινική εκτίμηση και συχνά είναι καθοριστική για την απόφαση που θα λάβει ο ιατρός για την αντιμετώπιση.
Η διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων σε ενήλικες αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή, διότι μπορεί να κρύβει κακοήθη νόσο. Γι’ αυτό, σε κάθε ενήλικα με διόγκωση στην περιοχή του ρινοφάρυγγα, είναι απαραίτητο να ακολουθήσει περαιτέρω έλεγχος με μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Σε επιλεγμένα περιστατικά μπορεί να είναι απαραίτητη και η βιοψία υπό τοπική ή γενική αναισθησία.
Πότε Κρίνεται Απαραίτητη Η Αφαίρεση;
Όταν διαγνωστεί μεγάλη διόγκωση ή/και χρόνια φλεγμονή στα κρεατάκια, ιδιαίτερα αν αυτή συνοδεύεται από προβλήματα των αυτιών, απαιτείται αφαίρεσή τους. Η εγχείρηση λέγεται αδενοτομή ή αδενοειδεκτομή.
Πώς Γίνεται Η Επέμβαση Αφαίρεσης Των Αδενοειδών Εκβλαστήσεων;
Η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων γίνεται με γενική αναισθησία, μέσα από το στόμα. Ο μικρός ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του μόλις συνέλθει από την αναισθησία, δεν υπάρχει σημαντικός πόνος και η ανάρρωση είναι συνήθως πολύ γρήγορη. Όταν συνυπάρχει εκκριτική ωτίτιδα, η επέμβαση συνδυάζεται με τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στα αυτιά.
Ποιο Είναι Το Κόστος Της Επέμβασης;
Το κόστος της επέμβασης εξαρτάται από την ασφαλιστική κάλυψη του ασθενούς και τα τυχόν παράπλευρα προβλήματα, που απαιτούν παράλληλη αντιμετώπιση. Ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Δρ. Τιμολέων Τερζής και η Ρινολογική Ομάδα Αθηνών βρίσκονται στη διάθεσή σας για να ενημερώσουν λεπτομερώς σχετικά με τα κρεατάκια σε παιδιά και ενήλικες. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού στο Ιατρείο μας στο Μαρούσι ή μέσω διαδικτύου.
Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν σκοπό τη γενική ενημέρωση και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την εκτίμηση μετά από εξέταση από ειδικό ιατρό. Ο συντάκτης δεν μπορεί να αναγνωρίσει καμία ευθύνη για βλάβη που τυχόν προκύψει από κακή χρήση των πληροφοριών αυτών.