Skip to content Skip to footer

Ρινοπλαστική

Η μύτη είναι το κεντρικό στοιχείο του προσώπου. Κάθε δυσμορφία της, όπως σκολίωση, ήβος (καμπούρα), μεγάλο μέγεθος, μεγάλη κυρτότητα, προκαλούν σημαντική αισθητική ενόχληση και χρειάζονται διόρθωση. Συχνά οι εξωτερικές δυσμορφίες συνοδεύονται από λειτουργικά προβλήματα, όπως σκολίωση του διαφράγματος και υπερτροφία των ρινικών κογχών.

Η Ρινοπλαστική έχει σαν σκοπό τη διόρθωση των αισθητικών προβλημάτων της μύτης, με παράλληλη όμως επίλυση και των λειτουργικών προβλημάτων της, γι’ αυτό συχνά λέγεται Λειτουργική Ρινοπλαστική. Η χειρουργική διόρθωση των εξωτερικών και εσωτερικών ανωμαλιών της μύτης, εφόσον γίνει μετά από προσεκτικό σχεδιασμό, έχει άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Κατεβάστε το ενημερωτικό έντυπο για τη ρινοπλαστική
Η εξωτερική κατασκευή της μύτης. (1): Ρινικά οστά, (2): Άνω πλάγιοι χόνδροι, (3): Κάτω πλάγιοι χόνδροι, (4): Οστό της άνω γνάθου.

Κατασκευή της μύτης

Στην εξωτερική κατασκευή της μύτης συμμετέχουν τα δύο ρινικά οστά, που είναι ενωμένα στη μέση και αποτελούν το σκληρό μέρος της μύτης που μπορούμε να ψηλαφήσουμε ανάμεσα στα μάτια μας, και οι άνω και κάτω πλάγιοι χόνδροι, που σχηματίζουν το κατώτερο, μαλακό μέρος της μύτης. Αυτή η εξωτερική πυραμίδα στηρίζεται εσωτερικά σε ένα λεπτό αλλά συμπαγή τοίχο, το ρινικό διάφραγμα.

Οι δυσμορφίες της μύτης οφείλονται είτε σε κάκωση είτε σε ελαττωματική ανάπτυξη αυτών των ανατομικών στοιχείων. Υπερτροφία της ράχης των ρινικών ένα μικρό γύψινο νάρθηκα. Την επόμενη μέρα, ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του. Ο γύψινος νάρθηκας αφαιρείται σε δέκα μέρες.

Λίγο πριν το εξιτήριο: Το πρήξιμο στα βλέφαρα είναι ανεπαίσθητο, ο γύψινος νάρθηκας (p) στηρίζεται στη θέση του με μία ταινία λευκοπλάστ, ενώ κάτω από τα ρουθούνια υπάρχει ένα μικρό γαζάκι (g), που θα αφαιρεθεί μόλις η ασθενής φτάσει στο σπίτι της. Τα ρουθούνια είναι ελεύθερα, επειδή δεν υπάρχουν γάζες μέσα στη μύτη.

Μετά την επέμβαση

Μετά την εγχείρηση δεν υπάρχει πόνος, αλλά η μύτη μπορεί να είναι ελαφρά μπουκωμένη για μερικές μέρες. Τα βλέφαρα μπορεί να είναι ελαφρά πρησμένα και μελανά για 2-4 ημέρες. Ο γύψινος νάρθηκας αφαιρείται σε 10 μέρες. Μετά την αφαίρεσή του, το αποτέλεσμα είναι σαφώς ορατό. Ένα ελαφρό πρήξιμο, που υπάρχει συχνά κάτω από το δέρμα, υποχωρεί σταδιακά σε μερικούς μήνες και σπάνια είναι ιδιαίτερα αντιληπτό. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται μετά από τουλάχιστο ένα χρόνο.

Για να αποφύγουμε ταλαιπωρία του ασθενούς , συνιστούμε αναρρωτική άδεια 10-15 ημερών. Η ελάχιστη άδεια που θα πρέπει να πάρετε από τη δουλειά σας είναι το χρονικό διάστημα των δέκα ημερών, κατά το οποίο θα φοράτε το γύψινο νάρθηκα. Για αποφυγή πιθανής αιμορραγίας, δεν επιτρέπεται η φυσική καταπόνηση (γυμναστική, βάρη) για 3 εβδομάδες.

Μετά την επέμβαση και για διάστημα περίπου ενός έτους, υπάρχει ευαισθησία στο δέρμα της μύτης. Γι’ αυτό συνιστούμε την καθημερινή περιποίηση του δέρματος με υγρό σαπούνι και μία καλή ενυδατική κρέμα, τη χρήση αντιηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας (sunscreen) όταν εκτίθεστε στον ήλιο και τη μη χρήση γυαλιών (οράσεως ή ηλίου) για 2 μήνες.

Πότε θεωρείται πετυχημένη μια ρινοπλαστική;

Μύθοι και πραγματικότητα για τη Ρινοπλαστική

«Η εγχείρηση πονάει»

Ίσως να ακούγεται περίεργο, αλλά δεν υπάρχει καθόλου μετεγχειρητικός πόνος, εκτός βέβαια αν χτυπήσετε τη μύτη σας!

«Το πρήξιμο στα μάτια διαρκεί πολύ»

Το πρώτο 24ωρο δικαιολογείται ένα πρήξιμο γύρω από τα μάτια, το οποίο όμως αρχίζει να υποχωρεί από τη δεύτερη μέρα. Μέχρι να αφαιρεθεί ο γύψος (σε δέκα μέρες) έχει εξαφανισθεί σχεδόν τελείως.

«Μπορώ να διαλέξω τη μύτη που θέλω»

Το αποτέλεσμα εξαρτάται από την κατασκευή της κάθε μύτης και προτείνεται από το χειρουργό πάντα σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Οι επιμέρους λεπτομέρειες θα συζητηθούν και θα σχεδιασθούν, με τη βασική παραδοχή ότι θαύματα δεν μπορούν να γίνουν!

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν σκοπό τη γενική ενημέρωση και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την εκτίμηση μετά από εξέταση από ειδικό ιατρό. Ο συντάκτης δεν μπορεί να αναγνωρίσει καμία ευθύνη για βλάβη που τυχόν προκύψει από κακή χρήση των πληροφοριών αυτών.

Η σελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Mάθετε περισσότερα: Πολιτική Απορρήτου & Cookies