Skip to content Skip to footer

Πολύποδες Φωνητικών Χορδών

Τι είναι και πώς δημιουργείται ο πολύποδας στο λάρυγγα;

Ο πολύποδας του λάρυγγα (εικόνα 2) είναι μία ομαλή διόγκωση του καλύμματος των φωνητικών χορδών. Μπορεί να είναι ένας ή περισσότεροι, στη μία ή και τις δύο φωνητικές χορδές. Οι καλοήθεις πολύποδες τυπικά βρίσκονται στο δονούμενο (πρόσθιο) τμήμα των φωνητικών χορδών.

Αν η πολυποειδής διόγκωση επεκτείνεται σε όλο το μήκος της φωνητικής χορδής, τότε ονομάζεται Πολυποειδής Εκφύλισηοίδημα Reinke).

Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ή να συμβάλλουν στη δημιουργία πολυπόδων είναι:

  • Κακή χρήση της φωνής: Δυνατές φωνές, φωνητική κόπωση, λανθασμένες αναπνοές στην ομιλία ή το τραγούδι.
  • Κάπνισμα
  • Κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών
  • Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση
  • Χρόνια Ρινίτιδα με αυξημένη έκκριση

Εικόνα (1): Υγιείς φωνητικές χορδές στην αναπνοή και τη φώνηση. Οι χορδές είναι μυϊκές πτυχές μέσα στον λάρυγγα, που καλύπτονται με βλεννογόνο. Όταν αναπνέουμε (αριστερή εικόνα), οι χορδές είναι ανοιχτές, για να επιτρέπουν την ελεύθερη δίοδο του αέρα. Όταν μιλάμε ή τραγουδάμε (δεξιά εικόνα), οι χορδές πλησιάζουν, αφήνοντας μεταξύ τους μόνο μια στενή σχισμή. Ο εκπνεόμενος αέρας περνάει μέσα από τη σχισμή αυτή και προκαλεί παλμική δόνηση του βλεννογόνου, και έτσι παράγεται ήχος, ο οποίος διαμορφώνεται σε φωνή με τη βοήθεια των αντηχείων του φάρυγγα, του στόματος και της μύτης.

Εικόνα (2): Πολύποδας στο ελεύθερο χείλος της αριστερής φωνητικής χορδής (βέλος). Η διόγκωση  αυτή του βλεννογόνου παρεμποδίζει την ομαλή συμπλησίαση των φωνητικών χορδών στην ομιλία, και έτσι η φωνή είναι βραχνή.

Ποια Είναι Τα Συμπτώματα που προκαλεί ένας πολύποδας του λάρυγγα;

  • Βραχνάδα: Στην ομιλία, ο πολύποδας παρεμβάλλεται μεταξύ των δύο φωνητικών χορδών και η φωνή είναι βραχνή.
  • Δύσπνοια ή εισπνευστικός συριγμός: Όταν ο πολύποδας είναι πολύ μεγάλος ή υπάρχει πολυποειδής εκφύλιση των φωνητικών χορδών, τότε η βλεννογόνια διόγκωση εμποδίζει την ομαλή ροή του αέρα στην εισπνοή, και προκαλείται συριγμός ή και δύσπνοια.
  • Φωνητική κόπωση: Η διαδικασία της φωνής απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από το μυϊκό σύστημα του λάρυγγα, και ο ασθενής κουράζεται όταν μιλάει, ιδιαίτερα αν το επάγγελμά του απαιτεί συχνή χρήση της φωνής.

Πως Γίνεται Η Διάγνωση;

Η παραδοσιακή εξέταση του λάρυγγα γίνεται με έμμεση λαρυγγοσκόπηση, με χρήση μικρού καθρέφτη. Η σύγχρονη εξέταση γίνεται με ενδοσκόπηση.

Η ενδοσκόπηση μπορεί να γίνει με ή χωρίς τοπική αναισθησία, με άκαμπτο λαρυγγοσκόπιο 70 ή 90 μοιρών, μέσα από το στόμα, ή με λεπτό εύκαμπτο λαρυγγοσκόπιο, μέσα από τη μύτη. Ο τελευταίος τρόπος είναι πολύ πιο άνετος για τον εξεταζόμενο, επειδή δεν του προκαλεί τάση για εμετό, ενώ δίνει άριστη εικόνα, επιτρέποντας τη λεπτομερή μελέτη του λάρυγγα στην αναπνοή και τη φώνηση.

Κομβία (κάλοι) των φωνητικών χορδών

Τα κομβία (εικόνα 3) είναι μικροί πολύποδες των φωνητικών χορδών, που προκαλούνται από τριβή, όταν γίνεται κακή χρήση της φωνής. Είναι πάντα δύο, ένα σε κάθε χορδή, το ένα απέναντι από το άλλο (kissing nodules). H τυπική τους θέση είναι στο σημείο της μέγιστης δόνησης, στο όριο μεταξύ πρόσθιου και μέσου τριτημορίου της χορδής. Είναι συχνή πάθηση σε επαγγελματίες φωνής (πχ. τραγουδιστές, δικηγόρους), σε γονείς που φωνάζουν πολύ ή μικρά παιδιά.

Η θεραπεία των κομβίων είναι η λογοθεραπεία. Η επέμβαση σπάνια απαιτείται, και μπορεί να απαιτηθεί όταν με την πάροδο του χρόνου σκληρύνουν λόγω ίνωσης.

Εικόνα 3. Κομβία φωνητικών χορδών σε αγόρι 11 ετών. Είναι χαρακτηριστική ή θέση στο όριο προσθίου και μέσου τριτημορίου της χορδής. Η θεραπεία των κομβίων των φωνητικών χορδών είναι κατά κανόνα η λογοθεραπεία. Η επέμβαση αποφασίζεται μόνο αν, μετά μεγάλο χρονικό διάστημα, παρουσιάζουν σκληρή υφή λόγω ίνωσης (ινώδη κομβία).

Κοκκίωμα των φωνητικών χορδών

Το κοκκίωμα είναι μία ομαλή, σαρκώδης διόγκωση, που παρατηρείται όχι στο δονούμενο (πρόσθιο) τμήμα της χορδής, όπως οι πολύποδες, αλλά στο οπίσθιο τριτημόριο, το οποίο συμμετέχει στη σύγκλειση των χορδών κατά την ομιλία, αλλά δεν δονείται όταν μιλάμε. Το κοκκίωμα συνήθως προκαλείται από παρατεταμένο τοπικό ερεθισμό, όπως συμβαίνει σε παρατεταμένη παραμονή τραχειοσωλήνα, σε ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μερικές φορές, μπορεί να προκληθούν από όξινο περιβάλλον, όπως σε γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.

Εικόνα 4. Κοκκίωμα δεξιάς φωνητικής χορδής, που παρουσιάστηκε μετά παρατεταμένη διασωλήνωση και παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η σαρκώδης ομαλή διόγκωση βρίσκεται στο οπίσθιο τριτημόριο της χορδής, το οποίο δεν δονείται κατά την ομιλία

Λευκοπλακία του λάρυγγα

Η λευκοπλακία είναι λευκωπή επίπεδη πλάκα, που σχηματίζεται πάνω στον βλεννογόνο της φωνητικής χορδής, λόγω αλλαγής της σύστασης του επιθηλίου του (μετάπλαση). Οφείλεται σε έντονο τοπικό χρόνιο ερεθισμό (όπως στο κάπνισμα), και αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή, γιατί μπορεί να κρύβει ανάπτυξη καρκινώματος ή να εξελιχθεί σε αυτό.

Εικόνα 5. Λευκοπλακία λάρυγγα. Η χαρακτηριστική λευκή χροιά της επίπεδης διόγκωσης, μπορεί να κρύβει πρώιμη ανάπτυξη καρκίνου.

Καρκίνος του λάρυγγα

Ο καρκίνος συνήθως εμφανίζεται σαν διόγκωση ανώμαλης επιφάνειας και σύστασης, σε οποιοδήποτε σημείο του λάρυγγα. Όταν βρίσκεται στο ελεύθερο δονούμενο χείλος της φωνητικής χορδής, δίνει πρώιμο σύμπτωμα τη βραχνάδα. Όταν όμως αναπτύσσεται σε σημείο πάνω ή κάτω από το επίπεδο της χορδής (υπεργλωττιδικός ή υπογλωττιδικός καρκίνος), μπορεί να είναι ασυμπτωματικός για χρόνια, και να καθυστερήσει σημαντικά η διάγνωση (εικόνα 6).

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι κάθε βραχνάδα που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα πρέπει να εξετάζεται άμεσα από ειδικό Ωτοτορινολαρυγγολόγο!

Εικόνα 6. Καρκίνος του λάρυγγα. (a): Καρκίνος της δεξιάς φωνητικής χορδής. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής είχει βραχνάδα επί πολλούς μήνες, που δεν υποχωρούσε στις διάφορες θεραπείες. (b): Υπερλωττιδικός καρκίνος (αστερίσκοι): Όταν ο καρκίνος δεν είναι πάνω στο δονούμενο τμήμα της φωνητικής χορδής, που παράγει την ομιλία, μπορεί να περάσει επί πολύ καιρό απαρατήρητος, γιατί δεν δίνει συμπτώματα, όπως στην πρώτη περίπτωση.

Αντιμετώπιση - Χειρουργική Αφαίρεση Πολυπόδων και άλλων παθήσεων των Φωνητικών Χορδών

Οι βλάβες των φωνητικών χορδών στη σύγχρονη Ωτορινολαρυγγολογία αφαιρούνται με γενική αναισθησία και τη χρήση του μικροσκοπίου. Η διαδικασία λέγεται μικρολαρυγγοσκόπηση, και περιλαμβάνει εκτίμηση της καλοήθους ή κακοήθους βλάβης με μεγάλη μεγέθυνση, και αφαίρεση με ειδικά μικροχειρουργικά εργαλεία. Σε περιπτώσεις που απαιτείται, χρησιμοποιούμε Laser διοξειδίου του άνθρακα ή το σύγχρονο Blue Laser. Το Laser το χρησιμοποιούμε στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Καρκίνος του λάρυγγα: Για εκτεταμένη τοπική αφαίρεση ή αφαίρεση ολόκληρης της χορδής (Laser χορδεκτομή) ή άλλες εκτεταμένες επεμβάσεις στον λάρυγγα.
  • Λευκοπλακία. Για ριζική αφαίρεση και μείωση της πιθανότητας υποτροπής.
  • Θηλώματα λάρυγγα: Πολλαπλά μικρά καλοήθη ογκίδια, συνήθως διάσπαρτα σε διάφορες θέσεις στον λάρυγγα. Η χρήση του Laser μειώνει σημαντικά την πιθανότητα υποτροπής.
  • Κοκκίωμα του λάρυγγα: Για ριζική αφαίρεση και μείωση της πιθανότητας υποτροπής.

Laser Μικρολαρυγγοσκόπηση για καρκίνο του λάρυγγα. Το χειρουργικό μικροσκόπιο έχει συμπαρατηρητή, για τον βοηθό χειρουργό, και είναι συνδεδεμένο με κάμερα και μόνιτορ υψηλής ανάλυσης, για καταγραφή του χειρουργείου και δυνατότητα παρακολούθησης από το προσωπικό του χειρουργείου. Η μπλε τοξωτή γραμμή στην εικόνα είναι η οπτική ίνα του Blue Laser. Χειρουργοί και προσωπικό φορούν ειδικά γυαλιά προστασίας. Η επέμβαση γίνεται με ειδικά εργαλεία μικροχειρουργικής.

Κόστος επέμβασης για αφαίρεση πολυπόδων του λάρυγγα

Το κόστος της μικρολαρυγγοσκόπησης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ασφαλιστική κάλυψη του ασθενούς, το μέγεθος και το είδος της βλάβης, που αφαιρείται και η έκταση της επέμβασης.

Ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Δρ. Τιμολέων Τερζής και η Ρινολογική Ομάδα Αθηνών βρίσκονται στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσουν πλήρως σχετικά με τις καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του λάρυγγα και την επέμβαση που πρέπει να γίνει στη δική σας περίπτωση. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού στο Ιατρείο μας στο Μαρούσι ή μέσω διαδικτύου.

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν σκοπό τη γενική ενημέρωση και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την εκτίμηση μετά από εξέταση από ειδικό ιατρό. Ο συντάκτης δεν μπορεί να αναγνωρίσει καμία ευθύνη για βλάβη που τυχόν προκύψει από κακή χρήση των πληροφοριών αυτών.

Η σελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Mάθετε περισσότερα: Πολιτική Απορρήτου & Cookies