Skip to content Skip to footer

Χρόνια Ρινίτιδα

Η Χρόνια φλεγμονή της μύτης είναι είτε Αλλεργική είτε μη Αλλεργική (παλαιότερα ονομαζόταν Αγγειοκινητική). Συχνά προκαλεί συμπτώματα και επιπλοκές, όπως η Υπερτροφία των Ρινικών Κογχών.

Αλλεργική Ρινίτιδα

Στην Αλλεργική Χρόνια Ρινίτιδα υπάρχει υπερευαισθησία σε μία ή περισσότερες ουσίες, μη ορατές με το μάτι, οι οποίες, όταν έλθουν σε επαφή με τον βλεννογόνο (κάλυμμα) της μύτης, προκαλούν έντονη αντίδραση, η οποία εκδηλώνεται με ένα ή περισσότερα από τα γνωστά συμπτώματα της ρινικής αλλεργίας: Μπούκωμα, Φτάρνισμα, Έκκριση, Φαγούρα στη μύτη και κοκκινίλα και φαγούρα στα μάτια.

Οι δερματικές δοκιμασίες είναι ένας ασφαλής, ανώδυνος και αξιόπιστος τρόπος να διερευνηθεί η πιθανότητα αλλεργίας. Εξετάζονται διάφορα κοινά αλλεργιογόνα, που υπάρχουν στον αέρα είτε όλο τον χρόνο είτε σε συγκεκριμένες εποχές. Αν ο ασθενής είναι αλλεργικός σε κάποιο από αυτά, προκαλείται μια προσωρινή τοπική αντίδραση στο δέρμα. Το αποτέλεσμα διαβάζεται σε είκοσι λεπτά και ερμηνεύεται σε συνδυασμό με το ιστορικό και τις άλλες εξετάσεις.

Η διάγνωση γίνεται με το προσεκτικό ιστορικό, τις Δερματικές Δοκιμασίες και ειδικά τεστ στο αίμα. Οι Δερματικές Δοκιμασίες γίνονται στην εσωτερική επιφάνεια του χεριού (πήχυ). Στάζουμε 20- 30 σταγόνες με αντιδραστήρια που περιέχουν συνήθεις ουσίες που προκαλούν αλλεργία (αλλεργιόγόνα) και κάνουμε μια επιφανειακή και ανώδυνη αμυχή στο δέρμα μέσα από τη σταγόνα, με τη βοήθεια αιχμηρού πλαστικού. Αν υπάρχει αλλεργία στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, το δέρμα αντιδρά με τοπικό πρήξιμο. Το αποτέλεσμα του τεστ εκτιμάται μετά από 20 λεπτά.

Η Αλλεργική Ρινίτιδα μπορεί να οφείλεται σε αλλεργιογόνα που υπάρχουν συγκεκριμένη εποχή στον εισπνεόμενο αέρα, όπως οι γύρεις των διαφόρων φυτών και δέντρων, ή ολόκληρο το χρόνο, όπως τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού, οι μύκητες και κύτταρα από το τρίχωμα ζώων. Πολλές φορές συνυπάρχει αλλεργία σε δύο ή περισσότερα αλλεργιογόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γιατρός θα εκτιμήσει τη σημαντικότητα των ευρημάτων σε σχέση με το ιστορικό.

Η αντιμετώπιση της αλλεργίας γίνεται με μέτρα περιορισμού της έκθεσης στο υπεύθυνο αλλεργιογόνο, ειδικά φάρμακα και με την ανοσοθεραπεία. Οδηγίες με μέτρα περιορισμού της έκθεσης στα διάφορα αλλεργιογόνα μπορείτε να κατεβάσετε παρακάτω:

Οδηγίες για αλλεργία στις γύρεις
Οδηγίες για αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού

Χρόνια Μη Αλλεργική Ρινίτιδα

Στη Χρόνια Μη Αλλεργική Χρόνια Ρινίτιδα δεν υπάρχει αλλεργία σε κάποιο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, αλλά μία γενικότερη υπερευαισθησία του βλεννογόνου της μύτης, κατά την οποία η μύτη αντιδρά υπερβολικά σε μη ειδικά ερεθίσματα, όπως η διαφορά θερμοκρασίας ή υγρασίας στο περιβάλλον, η ρύπανση, ο καπνός, κλπ.

Εδώ οι δερματικές δοκιμασίες και οι άλλες εξετάσεις Αλλεργίας είναι αρνητικές. Τα συμπτώματα τυπικά εμφανίζονται σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα ή όλο το χρόνο. Η θεραπεία είναι συνήθως φαρμακευτική. Χειρουργική παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις μεγάλης υπερτροφίας των ρινικών κογχών.

Κατεβάστε εδώ το έντυπο για την μπουκωμένη μύτη

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν σκοπό τη γενική ενημέρωση και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την εκτίμηση μετά από εξέταση από ειδικό ιατρό. Ο συντάκτης δεν μπορεί να αναγνωρίσει καμία ευθύνη για βλάβη που τυχόν προκύψει από κακή χρήση των πληροφοριών αυτών.

Η σελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Mάθετε περισσότερα: Πολιτική Απορρήτου & Cookies