Αιφνίδια Βαρηκοΐα
Αν η βαρηκοΐα προκύψει αιφνίδια ή αναπτυχθεί μέσα σε διάστημα μέχρι τριών ημερών, λέγεται Αιφνίδια Βαρηκοΐα.
Η Αιφνίδια Βαρηκοΐα έχει πολλές πιθανές αιτίες. Η πιο σημαντική αιτία που πρέπει να αποκλεισθεί είναι ένας καλοήθης όγκος του ακουστικού νεύρου, που λέγεται ακουστικό νευρίνωμα. Αυτός είναι ο λόγος που συνήθως γίνεται αξονική ή μαγνητική τομογραφία, στα πλαίσια της διερεύνησης της αιφνίδιας βαρηκοϊας.
Μία άλλη αιτία αιφνίδιας βαρηκοΐας, στην οποία μπορεί να μας οδηγήσει το ιστορικό του ασθενούς, είναι το περιλαβυρινθικό συρίγγιο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκύψει στην κατάδυση, από μεγάλη διαφορά πίεσης μεταξύ του εσωτερικού αυτιού και της κοιλότητας του μέσου αυτιού, όταν ο δύτης προσπαθεί να εξισώσει φυσώντας βίαια με κλειστά μύτη και στόμα, ενώ η ευσταχιανή του σάλπιγγα είναι βουλωμένη (π.χ. σε ένα κρυολόγημα).
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η αιτία της αιφνίδιας βαρηκοΐας είναι άγνωστη. Πιστεύουμε ότι δύο κύριες κατηγορίες αιτιολογίας παίζουν το σημαντικότερο ρόλο: Τα αγγειακά και τα ανοσολογικά αίτια. Τα αγγειακά αίτια περιλαμβάνουν σπασμό ή απόφραξη των μικροσκοπικών τροφοφόρων αγγείων του εσωτερικού αυτιού, ενώ τα ανοσολογικά αίτια αναφέρονται σε ανοσολογικές αντιδράσεις στα πλαίσια μιας λοίμωξης, συνήθως ιογενούς.
Η πάθηση θεωρείται ιατρικό επείγον. Όσο νωρίτερα αρχίσει η θεραπεία, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν για αποκατάσταση.
Για την αντιμετώπιση έχουν προταθεί διάφορες θεραπείες, όπως:
- Θεραπεία από το στόμα σε εξωτερική βάση
- Εισαγωγή στο Νοσοκομείο και ενδοφλέβια αγωγή με αγγειοδραστικά φάρμακα και κορτιζόνη.
- Υπερβαρικό οξυγόνο (με ή χωρίς φαρμακευτική θεραπεία)
- Ενδοτυμπανική έγχυση κορτιζόνης υπό τοπική αναισθησία (συνήθως μέχρι 4 συνεδρίες)
H απόφαση για τη θεραπεία που θα επιλέξουμε εξαρτάται από την αξιολόγηση των κλινικών και ακοολογικών ευρημάτων, αλλά και από την προτίμηση του ασθενούς. Γενικά, τα τελευταία χρόνια προτιμάται η ενδοτυμπανική έγχυση, διότι είναι μια διαδικασία σύντομη, ανώδυνη, που δεν χρειάζεται νοσηλεία και δεν παρεμποδίζει τις επαγγελματικές ή άλλες δραστηριότητες του ασθενούς. Δυστυχώς, καμία θεραπεία δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποκατάσταση της ακοής. Επαναλαμβανόμενα ακοογράμματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα μας δείξουν το βαθμό ανταπόκρισης του ασθενούς και θα καθορίσουν την περαιτέρω διαχείριση.
Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν σκοπό τη γενική ενημέρωση και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την εκτίμηση μετά από εξέταση από ειδικό ιατρό. Ο συντάκτης δεν μπορεί να αναγνωρίσει καμία ευθύνη για βλάβη που τυχόν προκύψει από κακή χρήση των πληροφοριών αυτών.