Skip to content Skip to footer

Ακουστικά βαρηκοΐας

 

Τα ακουστικά βαρηκοϊας είναι ενισχυτές, που ενισχύουν τους ήχους του περιβάλλοντος και τους παρουσιάζουν δυνατότερους στο αυτί, ώστε να μπορεί να τους ακούσει. Δεν είναι μέσο θεραπείας, αλλά βοήθημα ακοής. Απο την άλλη πλευρά, δεν κάνουν κακό στο αυτί. Η φήμη ότι το ακουστικό βαρηκοϊας αυξάνει τη βαρηκοϊα είναι εντελώς λανθασμένη.
Υπάρχουν πολλών ειδών ακουστικά βαρηκοϊας. Τα οπισθοωτιαία ακουστικά τοποθετούνται πίσω από το αυτί και διοχετεύουν τον ενισχυμένο ήχο σε ειδική θηλή από διαφανές ύλικό, που αποφράσσει τον ακουστικό πόρο. Τα ενδοωτιαία ακουστικά τοποθετούνται μέσα στον ακουστικό πόρο, και είναι μόλις ορατά. Τα τελευταία χρόνια, πολύ δημοφιλή είναι τα ενδοκαναλικά ακουστικά, τα οποία τοποθετούνται στο βάθος του ακουστικού πόρου και είναι εντελώς αόρατα. Τα ακουστικά σώματος είναι τα μεγαλύτερα από όλα, και χρησιμοποιούνται για πολύ σοβαρές βαρηκοϊες. Αποτελούνται από μία κεντρική μονάδα που έχει μέγεθος μικρού κουτιού και φοριέται στο σώμα με ειδική θήκη, από συνδετικό καλώδιο και από μία θηλή που τοποθετείται στον ακουστικό πόρο.

Για ειδικές περιπτώσεις βαρηκοϊας, μπορούν τα χρησιμοποιηθούν τα οστεοαναρτώμενα ακουστικά (Bone Anchored Hearing Aids – BAHA). Αυτά είναι οστεόφωνα, που μεταδίδουν τον ήχο μέσω των οστών του κρανίου, παρακάμπτοντας τυχόν προβλήματα στο σύστημα μετάδοσης του ήχου του αυτιού. Τα πλεονεκτήματά τους είναι η άριστη απόδοση, η μη επαφή με το πτερύγιο του αυτιού και η μη απόφραξη του ακουστικού πόρου.

Όλα τα σύγχρονα ακουστικά είναι ψηφιακά, και προγραμματίζονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σύμφωνα με το ακοόγραμμα του ασθενούς. Πολλά από αυτά έχουν ασύρματα χειριστήρια, με επιλογές προγραμμάτων, ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες χρησιμοποιούνται. Πολλά σύγχρονα ακουστικά έχουν επίσης δυνατότητα σύνδεσης με κινητά τηλέφωνα, μέσω της τεχνολογίας Bluetooth, και μπορούν να ελέγχονται από ειδικές εφαρμογές (applications).

Συμβουλές για τα ακουστικά βαρηκοϊας

  • Αν αποφασίσετε να αγοράσετε ακουστικό βαρηκοϊας, απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους επαγγελματίες και όχι ευκαιριακούς πωλητές. Μην ασχολείστε με διαφημίσεις “δωρεάν” ακουστικών στις εφημερίδες. Πέρα από την επιστημονική βοήθεια για την επιλογή του κατάλληλου ακουστικού, ο ειδικός επαγγελματίας παρέχει αξιόπιστη υποστήριξη μετά την πώληση, η οποία είναι πολύ σημαντική για να χαρείτε πραγματικά το ακουστικό σας.
  • Όταν πάρετε το ακουστικό σας, εξοικειωθείτε με το χειρισμό του, ώστε να μπορείτε να κάνετε τις συνηθισμένες ρυθμίσεις με κλειστά μάτια ή στο σκοτάδι.
  • Αρχίστε να το χρησιμοποιείτε σε ήσυχο περιβάλλον, πρώτα για λίγο, και σιγά- σιγά περισσότερο, ώστε να δώσετε στο αυτί σας χρόνο να συνηθίσει το νέο, ενισχυμένο ήχο.
  • Αν μετά την αγορά δεν είστε ευχαριστημένος/η από τον ήχο, μην ντραπείτε να ζητήσετε από την εταιρεία του ακουστικού ρύθμιση ξανά και ξανά, μέχρι να ικανοποιηθείτε από αυτό που ακούτε. Το ακουστικό βαρηκοϊας είναι μία συσκευή αρκετά ακριβή, ώστε να δικαιούστε να τη χαρείτε όσο γίνεται περισσότερο.
  • Το ακουστικό σας να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν το χρειάζεστε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το φοράτε συνέχεια. Θα σας ενοχλήσει, θα κάνετε σπατάλη στις μπαταρίες, και θα αυξήσετε τις πιθανότητες μολύνσεων στο αυτί σας, λόγω κακού αερισμού του ακουστικού πόρου.
  • Αν η βαρηκοϊα σας είναι αμφοτερόπλευρη (και στα δύο αυτιά), συζητήστε με το γιατρό σας αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο ακουστικά. Εφόσον ο προϋπολογισμός σας το επιτρέπει, τα δύο ακουστικά θα σας δώσουν στερεοφωνική ακοή, που θα προσομοιώσει τη φυσιολογική κατάσταση πολύ περισσότερο από το ένα ακουστικό.

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν σκοπό τη γενική ενημέρωση και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την εκτίμηση μετά από εξέταση από ειδικό ιατρό. Ο συντάκτης δεν μπορεί να αναγνωρίσει καμία ευθύνη για βλάβη που τυχόν προκύψει από κακή χρήση των πληροφοριών αυτών.

Η σελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Mάθετε περισσότερα: Πολιτική Απορρήτου & Cookies