Skip to content Skip to footer

Αιφνίδια Βαρηκοΐα

Τι Είναι Η Αιφνίδια Βαρηκοΐα & Ποια Τα Συμπτώματά Της;

Αιφνίδια βαρηκοϊα ονομάζεται κάθε αιφνίδια απώλεια ακοής.

Έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Γίνεται αντιληπτή αιφνίδια ή προκύπτει σε διάστημα 1 έως 3 ημερών.
  • Αφορά συνήθως στο ένα αυτί (είναι μονόπλευρη)
  • Μπορεί να παρουσιάζεται ως αιφνίδια μείωση ακοής σε ένα φυσιολογικό αυτί ή επιδείνωση ακοής σε ένα αυτί που προηγουμένως είχε βαρηκοϊα.
  • Είναι νευροαισθητήρια (αφορά στο όργανο της ακοής ή το ακουστικό νεύρο)
  • Στο ακοόγραμμα καταγράφεται πτώση σε τουλάχιστον 3 συνεχόμενες συχνότητες, κατά τουλάχιστον 30 dB.
  • Συνήθως συνοδεύεται από εμβοές (βουητό ή σφύριγμα στο πάσχον αυτί)
  • Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι το μπούκωμα (αίσθημα πληρότητας) και ο ίλιγγος.

Ποια Είναι Τα Πιθανά Αίτια Της Ξαφνικής Απώλειας Ακοής;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η αιτία της αιφνίδιας βαρηκοΐας είναι άγνωστη. Πιστεύουμε ότι δύο κύριες κατηγορίες αιτιολογίας παίζουν το σημαντικότερο ρόλο: Τα αγγειακά και τα ανοσολογικά αίτια. Τα αγγειακά αίτια περιλαμβάνουν σπασμό ή απόφραξη των μικροσκοπικών τροφοφόρων αγγείων του εσωτερικού αυτιού, ενώ τα ανοσολογικά αίτια αναφέρονται σε ανοσολογικές αντιδράσεις στα πλαίσια μιας λοίμωξης, συνήθως ιογενούς.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδια βαρηκοΐα είναι:

  • Το περιλαβυρινθικό συρίγγιο: Αν προκληθεί απότομη διαφορά πίεσης μεταξύ των υγρών του εσωτερικού αυτιού και της κοιλότητας του μέσου αυτιού, όπως σε βίαια προσπάθεια εξίσωσης σε κατάδυση με φραγμένη ευσταχιανή σάλπιγγα (πχ σε κρυολόγημα), τότε γίνεται ρήξη των συνδέσμων που σφραγίζουν τα ανοίγματα (θυρίδες) του κοχλία. Η διαφυγή των υγρών του εσωτερικού αυτιού που προκύπτει, προκαλεί ίλιγγο και απότομη πτώση ακοής.
  • Όγκοι, όπως το ακουστικό νευρίνωμα: Πρόκειται για έναν καλοήθη όγκο του αιθουσαίου τμήματος του όγδοου κρανιακού νεύρου, που μπορεί να εκδηλωθεί και με αιφνίδια πτώση της ακοής, συνήθως στο ένα αυτί.
  • Αυτοανοση αιφνίδια βαρηκοΐα: Σε σπάνιες περιπτώσεις, το ανοσολογικό σύστημα επιτίθεται από «λάθος» στις δομές του εσωτερικού αυτιού, και προκαλεί αιφνίδια βαρηκοΐα. Αυτό μπορεί να συμβεί αυτόνομα (πρωτοπαθής αυτοάνοση νόσος του έσω ωτός) ή στα πλαίσια ενός ήδη υπάρχοντος συστηματικού αυτοάνοσου νοσήματος (όπως ο ερυθηματώδης λύκος ή η νόσος Sjogren).

Πώς Γίνεται Η Διάγνωση Της Αιφνίδιας Βαρηκοϊας;

Το Ιστορικό: Η διάγνωση της αιφνίδιας βαρηκοΐας ξεκινά πάντα με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού. Υπάρχει ιστορικό βαρηκοϊας στο παρελθόν; Το πάσχον αυτί άκουγε φυσιολογικά πριν αυτό το επεισόδιο; Υπάρχουν παλαιότερες μετρήσεις ακοής; Υπάρχει ιστορικό ωτίτιδων και πυόρροιας από το πάσχον αυτί; Υπάρχει ίλιγγος ή ιστορικό ιλίγγου στο παρελθόν;

Η Κλινική Εξέταση θα αποκλείσει την ύπαρξη διάτρησης τυμπάνου ή άλλων παθήσεων του αυτιού.

Η βασική εξέταση όμως που θα οδηγήσει στη διάγνωση, αλλά και θα καθορίσει την εξέλιξη της θεραπείας, είναι το ακουόγραμμα. Νευροαισθητήριου τύπου βαρηκοϊα με μείωση τουλάχιστον 30 dB σε τουλάχιστον 3 συνεχόμενες συχνότητες, είναι τα χαρακτηριστικά που θα θέσουν τη διάγνωση της αιφνίδιας βαρηκοϊας.

Το τυμπανόγραμμα γίνεται όταν το ιστορικό παραπέμπει σε πιθανό περιλαβυρινθικό συρίγγιο. Αν η αυξομείωση της πίεσης στον ακουστικό πόρο, που προκαλείται κατά την εξέταση, προκαλέσει οξύ ίλιγγο στον ασθενή, τότε υπάρχει ένδειξη συριγγίου.

Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία, μπορεί να απαιτηθούν, σύμφωνα με την εκτίμηση του γιατρού, για τον αποκλεισμό των σοβαρών παθήσεων, που προαναφέρθηκαν.

Ειδικές βιοχημικές εξετάσεις  (ANA, AECA, aCL) θα ζητηθούν, όταν τεθεί υποψία αυτοάνοσου νοσήματος.

Ποια Είναι Η Θεραπεία της Αιφνίδιας Βαρηκοϊας;

Η πάθηση θεωρείται ιατρικό επείγον. Όσο νωρίτερα αρχίσει η θεραπεία, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν για αποκατάσταση.

Μετά τον αποκλεισμό των λίγων γνωστών αιτίων, από τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση, προχωρούμε άμεσα στη θεραπευτική αντιμετώπιση. Η ανταπόκριση στη θεραπεία εκτιμάται στην πορεία με επαναλαμβανόμενα ακοογράμματα. Συγκεκριμένα, μπορεί να γίνει:

  • Θεραπεία από το στόμα σε εξωτερική βάση, συνήθως με κορτιζόνη.
  • Εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια αγωγή με κορτιζόνη και αγγειοδραστικά φάρμακα. Τυπικά η νοσηλεία διαρκεί από πέντε έως επτά ημέρες.
  • Υπερβαρικό οξυγόνο (με ή χωρίς φαρμακευτική θεραπεία). Χορηγείται εισπνεόμενο μίγμα πλούσιο σε οξυγόνο, κατά τη διάρκεια ελεγχόμενης εικονικής κατάδυσης, συνήθως υπό πίεση περίπου 2 ατμοσφαιρών. Η θεραπεία γίνεται στο θάλαμο αποπίεσης, και διαρκεί 60 με 90 λεπτά. Τυπικά γίνονται 5-10 συνεδρίες, ανάλογα με την ανταπόκριση, υπό την επίβλεψη ειδικού ιατρού υπερβαρικής ιατρικής.
  • Ενδοτυμπανική έγχυση κορτιζόνης. Υπό τοπική αναισθησία, που γίνεται με απλό πωματισμό του ακουστικού πόρου με βαμβάκι εμποτισμένο σε τοπικό αναισθητικό, γίνεται έγχυση διαλύματος δεξαμεθαζόνης στην κοιλότητα του μέσου αυτιού, είτε με απλή παρακέντηση είτε μετά από μυριγγοτομή. Ο ασθενής μένει ακίνητος σε ανάρροπη θέση για λίγα λεπτά, και μετά μπορεί να επιστρέψει στην κανονική του δραστηριότητα. Η έγχυση γίνεται στο ιατρείο και δεν απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Τυπικά μπορεί να επαναληφθεί 3-5 φορές με μεσοδιάστημα 2-7 ημερών.
  • Συνδυασμός θεραπειών, συνήθως θεραπείας με κορτιζόνη και με υπερβαρικό οξυγόνο.

H απόφαση για τη θεραπεία που θα επιλέξουμε εξαρτάται από την αξιολόγηση των κλινικών και ακοολογικών ευρημάτων, αλλά και από την προτίμηση του ασθενούς. Γενικά, τα τελευταία χρόνια προτιμάται η ενδοτυμπανική έγχυση, διότι είναι μια διαδικασία σύντομη, ανώδυνη, που δεν χρειάζεται νοσηλεία και δεν παρεμποδίζει τις επαγγελματικές ή άλλες δραστηριότητες του ασθενούς. Δυστυχώς, καμία θεραπεία δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποκατάσταση της ακοής. Επαναλαμβανόμενα ακοογράμματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα μας δείξουν το βαθμό ανταπόκρισης του ασθενούς και θα καθορίσουν την περαιτέρω διαχείριση.

Στην περίπτωση που διαγνωσθεί περιλαβυρινθικό συρίγγιο, απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση (τυμπανοτομή) για τον εντοπισμό και σύγκλειση της διαφυγής της λέμφου.

Επίδραση των ενδοτυμπανικών εγχύσεων κορτιζόνης στην αιφνίδια βαρηκοΐα: Ακοόγραμμα σε άνδρα 62 ετών, πριν τη θεραπεία και μετά από τη δεύτερη ενδοτυμπανική έγχυση κορτιζόνης. Η πρώτη έγχυση έγινε 2 ημέρες μετά την εμφάνιση της βαρηκοΐας και η δεύτερη πέντε ημέρες αργότερα. Είναι προφανές το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, με βελτίωση σχεδόν όλων των συχνοτήτων στα διαγράμματα.

Ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Δρ. Τιμολέων Τερζής είναι στη διάθεσή σας για να σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την αιφνίδια βαρηκοΐα και να λύσει τυχόν απορίες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού στο Ιατρείο  ή μέσω διαδικτύου.

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν σκοπό τη γενική ενημέρωση και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την εκτίμηση μετά από εξέταση από ειδικό ιατρό. Ο συντάκτης δεν μπορεί να αναγνωρίσει καμία ευθύνη για βλάβη που τυχόν προκύψει από κακή χρήση των πληροφοριών αυτών.

Η σελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Mάθετε περισσότερα: Πολιτική Απορρήτου & Cookies