Skip to content Skip to footer

Οι Αδενοειδείς Εκβλαστήσεις

Τα κρεατάκια ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως και οι αμυγδαλές. Βρίσκονται στο ανώτερο τμήμα του φάρυγγα, ακριβώς πίσω από τη μύτη, πολύ κοντά με τα στόμια των μικρών σωλήνων που αερίζουν τα αυτιά, δηλαδή τις ευσταχιανές σάλπιγγες (εικόνα). Ο ρόλος τους θεωρείται σημαντικός κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, ενώ μετά την ηλικία των 12 ετών συνήθως ατροφούν.

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), (βέλος) είναι λεμφικός ιστός, που βρίσκεται πίσω από τη μύτη, δίπλα στις ευσταχιανές σάλπιγγες, που αερίζουν τα αυτιά. Υπερτροφία τους, μπορεί να εμποδίζει την αναπνοή από τη μύτη ή να προκαλεί εκκριτική ωτίτιδα.

Η χρόνια φλεγμονή στα κρεατάκια είναι ένα συχνό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας. Το παιδί έχει βουλωμένη μύτη, ροχαλητό και συχνές ωτίτιδες. Συχνά προκαλείται εκκριτική ωτίτιδα, δηλαδή συγκέντρωση υγρού πίσω από το τύμπανο, χωρίς πόνο. Η εκκριτική ωτίτιδα θεωρείται πιο επικίνδυνη από τη γνωστή οξεία ωτίτιδα, επειδή προκαλεί μείωση ακοής, χωρίς έντονα συμπτώματα, και έτσι μπορεί να  μείνει αδιάγνωστη για μεγάλο διάστημα, με σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη του λόγου του παιδιού ή ακόμα και την ψυχική του κατάσταση. Όταν διαγνωστεί χρόνια φλεγμονή στα κρεατάκια, ιδιαίτερα να συνοδεύεται από προβλήματα των αυτιών, απαιτείται αφαίρεσή τους. Η εγχείρηση λέγεται Αδενοτομή ή Αδενοειδεκτομή.

Η διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων στους ενήλικες αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή, διότι μπορεί να κρύβει κακοήθη νόσο. Γι’ αυτό, σε κάθε ενήλικα με διόγκωση στην περιοχή του ρινοφάρυγγα, είναι απαραίτητο να γίνει έλεγχος με μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Σε επιλεγμένα περιστατικά μπορεί να είναι απαραίτητη και η βιοψία υπό τοπική ή γενική αναισθησία.

Αδενοτομή

Η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων γίνεται με γενική αναισθησία, μέσα από το στόμα. Ο μικρός ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του μόλις συνέλθει από την αναισθησία και δεν υπάρχει σημαντικός πόνος. Όταν συνυπάρχει εκκριτική ωτίτιδα, η επέμβαση συνδυάζεται με τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στα αυτιά.

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν σκοπό τη γενική ενημέρωση και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την εκτίμηση μετά από εξέταση από ειδικό ιατρό. Ο συντάκτης δεν μπορεί να αναγνωρίσει καμία ευθύνη για βλάβη που τυχόν προκύψει από κακή χρήση των πληροφοριών αυτών.

Η σελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Mάθετε περισσότερα: Πολιτική Απορρήτου & Cookies