Νέες Θεραπείες για τους πολύποδες της μύτης
Τι είναι οι ρινικοί πολύποδες
Η χρόνια φλεγμονή της μύτης, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε διογκώσεις του βλεννογόνου της, που λέγονται πολύποδες. Οι πολύποδες μπορεί να προέρχονται από τη ρινική κοιλότητα ή το εσωτερικό των κόλπων και να προβάλλουν μέσα στην κοιλότητα της μύτης, μέσα από τα μικρά στόμια.
Οι πολύποδες είναι χρόνια νόσος της μύτης και όχι όγκος. Οι κύριες ενοχλήσεις που προκαλούν είναι μπούκωμα και μείωση της όσφρησης, αλλά μπορεί να συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως η έκκριση, το φτάρνισμα και ο βήχας. Συχνά προκαλούν φλεγμονές από απόφραξη των κόλπων (ιγμορίτιδα).
Πώς αντιμετωπίζονται
Οι πολύποδες θεραπεύονται καταρχήν με τοπικά σπρέι κορτιζόνης. Όταν αυτά δεν δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο γιατρός συνήθως προχωρεί σε ενδοσκοπική εγχείρηση, με στόχο:
- Την αφαίρεση όλων των πολυπόδων από τη μύτη και τους κόλπους.
- Την ευρεία διάνοιξη των στομίων των κόλπων του προσώπου, ώστε να τους κάνει προσβάσιμους στην τοπική θεραπεία, που συνήθως γίνεται με πλύση με διαλύματα κορτιζόνης.
Με το συνδυασμό κατάλληλης χειρουργικής επέμβασης και τοπικής θεραπείας, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών ελέγχεται ικανοποιητικά, με την προϋπόθεση της τακτικής παρακολούθησης και πιθανόν επαναλαμβανόμενης θεραπείας, όποτε αυτό είναι απαραίτητο. και μαυρισμένα μάτια.
Διαβάστε περισσοτερα για την ενδοσκοπική χειρουργική της μύτης
Οι «δύσκολοι» ασθενείς
Αν και με τον τρόπο αυτό ελέγχεται περίπου το 85% των ασθενών, υπάρχουν κάποιοι, στους οποίους οι πολύποδες έχουν την τάση να ξαναβγαίνουν, παρά τις θεραπευτικές προσπάθειες, και συχνά συνοδεύονται με άσθμα. Η επανεμφάνιση των πολυπόδων μετά τη θεραπεία ξέρουμε σήμερα ότι δεν είναι πραγματική υποτροπή, αλλά απόδειξη της αδυναμίας μας να ελέγξουμε αποτελεσματικά τη νόσο. Η χρήση της κορτιζόνης από το στόμα, συνήθως σε θεραπευτικά σχήματα 20-30 ημερών, έχει καλό αλλά προσωρινό αποτέλεσμα, και δεν επιτρέπεται να επαναλαμβάνεται περισσότερο από 1 ή 2 φορές το χρόνο, λόγω των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών από την τακτική χρήση του φαρμάκου.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα
Γι’ αυτούς τους ασθενείς, υπάρχει πλέον εναλλακτική λύση. Ειδικοί βιολογικοί παράγοντες ή μονοκλωνικά αντισώματα, επιδρούν σε μοριακό επίπεδο σε διάφορες φάσεις του κύκλου της φλεγμονής, και ελέγχουν τη νόσο.
Η Ρινολογική Ομάδα Αθηνών, πρώτη στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2021 τη χρήση αυτών των φαρμάκων, και ήδη έχει περισσότερους από 22 ασθενείς υπό θεραπεία. Όλοι αυτοί οι ασθενείς έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε πολλαπλά χειρουργεία και έχουν πάρει κατά καιρούς σχήματα κορτιζόνης χωρίς αποτέλεσμα. Σύντομα μετά την έναρξη της νέας θεραπείας, έχουν απαλλαγεί από τα συμπτώματά τους, ενώ έχει βελτιωθεί και το άσθμα τους, όπου υπάρχει.
Αν πάσχετε από σοβαρή ρινική πολυποδίαση, ίσως αυτή η θεραπεία να είναι κατάλληλη για σας.
Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν σκοπό τη γενική ενημέρωση και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την εκτίμηση μετά από εξέταση από ειδικό ιατρό. Ο συντάκτης δεν μπορεί να αναγνωρίσει καμία ευθύνη για βλάβη που τυχόν προκύψει από κακή χρήση των πληροφοριών αυτών.