Skip to content Skip to footer

Εκκριτική Ωτίτιδα

Στα παιδιά που έχουν υπερτροφία ή χρόνια φλεγμονή στις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), παρεμποδίζεται η λειτουργία του σωλήνα αερισμού του μέσου αυτιού. Ο σωλήνας αυτός λέγεται ευσταχιανή σάλπιγγα και ενώνει την κοιλότητα του μέσου αυτιού με τον φάρυγγα. Όταν η ευσταχιανή σάλπιγγα δεν λειτουργεί σωστά, συγκεντρώνεται υγρό πίσω από το τύμπανο, που εμποδίζει την ακοή (βαρηκοΐα αγωγής), αλλά δεν υπάρχει πόνος ή άλλα έντονα συμπτώματα, όπως στην οξεία ωτίτιδα. Έτσι, το παιδί μπορεί να έχει επί μεγάλο χρονικό διάστημα μειωμένη ακοή, χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό από τους γονείς. Οι επιπτώσεις της βαρηκοΐας είναι συχνά σημαντικές. Τα παιδιά αυτά μπορεί να αργήσουν να μιλήσουν ή να έχουν προβλήματα στην ανάπτυξη του λόγου. Σε παραμελημένες περιπτώσεις μπορεί να έχουν και μειωμένη απόδοση στο σχολείο ή και ψυχολογικά προβλήματα από την αδυναμία επικοινωνίας με τα άλλα παιδιά.

Στην εκκριτική ωτίτιδα (δεξιά), συγκεντρώνεται παχύρρευστο βλεννώδες υγρό πίσω από την τυμπανική μεμβράνη, που εμποδίζει την κίνησή της και μειώνει την ακοή. Αριστερά, φυσιολογική τυμπανική μεμβράνη. Το τύμπανο είναι ημιδιαφανές και αντανακλά το φως σε έναν ομαλό φωτεινό κώνο, στο πρόσθιο κατώτερο τμήμα του.

Η εκκριτική ωτίτιδα είναι πολύ συχνή πάθηση. Έχει βρεθεί ότι η συχνότητά της ξεπερνάει το 51% στα παιδιά ηλικίας από 3 έως 4 ετών. Φυσικά, όλα αυτά τα παιδιά δεν έχουν σοβαρά προβλήματα ακοής ή λόγου, αλλά είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο να αποκτήσουν, αν η πάθηση δεν είναι γνωστή στους γονείς και το γιατρό τους. Γι’ αυτό, σε πολλές προηγμένες χώρες γίνεται προληπτικός έλεγχος σε όλα τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο ή πριν την πρώτη τάξη του Δημοτικού σχολείου. Πάντα, ακόμα και αν δεν υπάρχουν γνωστά προβλήματα των αυτιών, συνιστούμε στους γονείς να ελέγχουν με κάθε ευκαιρία την ακοή των παιδιών τους στο παιχνίδι, ώστε να ζητήσουν τη συμβουλή του ειδικού, αν έχουν αμφιβολία.

Οι δύο κυριότεροι τύποι σωληνίσκων αερισμού. Αριστερά, ο απλός τύπος, που τοποθετείται συνήθως στα παιδιά, αποβάλλεται σε μερικούς μήνες αυτόματα, από την επουλωτική διαδικασία. Δεξιά, ο σωληνίσκος τύπου «Τ», ο οποίος τοποθετείται συνήθως στους ενήλικες και σε συγκεκριμένες σοβαρές περιπτώσεις εκκριτικής ωτίτιδας σε παιδιά. Ο τύπος αυτός δεν αποβάλλεται αυτόματα, αλλά αφαιρείται εύκολα στο ιατρείο, όταν ο γιατρός κρίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον.

Η θεραπεία της εκκριτικής ωτίτιδας είναι καταρχήν φαρμακευτική. Σε επιμένουσες περιπτώσεις, θα συζητηθεί με τους γονείς η ένδειξη για χειρουργική θεραπεία. Η συνήθης επέμβαση, που ενδείκνυται στους περισσότερους μικρούς ασθενείς, περιλαμβάνει συνδυασμό αδενοτομής και τοποθέτησης σωληνίσκων αερισμού. Με γενική αναισθησία αφαιρούνται τα κρεατάκια, και με μία μικρή τομή στην τυμπανική μεμβράνη αναρροφάται το υγρό και τοποθετείται ένας μικροσκοπικός σωληνίσκος (εικόνα). Η αποκατάσταση της ακοής είναι άμεση και το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του λίγες ώρες αργότερα. Ο σωληνίσκος αερισμού αποβάλλεται αυτόματα μετά από μερικούς μήνες και η τομή στο τύμπανο επουλώνεται.

Στους ενήλικες, η εκκριτική ωτίτιδα αντιμετωπίζεται με προσοχή, όπως και η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Ενδοσκόπηση του ρινοφάρυγγα και της μύτης και εξέταση με μαγνητική ή αξονική τομογραφία μπορεί να χρειαστούν, για αποκλεισμό ύπαρξης κακοήθους νόσου στην περιοχή των στομίων της ευσταχιανής σάλπιγγας στο ρινοφάρυγγα.

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν σκοπό τη γενική ενημέρωση και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή την εκτίμηση μετά από εξέταση από ειδικό ιατρό. Ο συντάκτης δεν μπορεί να αναγνωρίσει καμία ευθύνη για βλάβη που τυχόν προκύψει από κακή χρήση των πληροφοριών αυτών.